Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor az ördög játszik.

2017.10.13

Amikor az ördög játszik

 

 

Emberünket a kéjelgő nők, a gőg, s, a kevélység hosszú évek alatt hatalmába kerítette. Tartotta őt hosszú rabság alatt. Láthatatlan láncot nyakára tekerve, lelkét megkötözve. Önmagához kötötte, hogy magával vonszolhassa, ha ő épp úgy akarja. Megparancsolta neki, hogy mindig legyen hű követője. S, ha követi, bőven megfizeti. Emberünk mivel Isten hit nélkül élt, s, tagadta ízig vérig az Istent, hát szolgálta az ördögöt. Őrangyalát már észre sem vette.

Mikor az ördög látta e férfit, ki gyenge lélekkel élt, mint halász a halat, hálóját rá kivetve biztatta kishitű csalárdságraz ördögöt.. Megtanította hazudni, másokat becsapni, asszonyát, családját semmibe nézni. A vágyat, mint égő bokrot a tűz, szüntelen  táplálta.  S, az idő haladt.... a gonosz alattomos sunyisággal csak várt. Lelkeket akart, követőket, kik semmibe veszik az isteni törvényt. S, ki átlátott rajta, követni nem akarta, egyre kegyetlenebb fegyvereket keresett, amit Isten emberei ellen bevetett.

S, ez a balga férfi, kit csak a vágy éltette, hát követte. S, az ördög ígért neki pénzt, gazdagságot, jómódot, ha nem néz vissza és őt követi.

Emberünknek volt szerető családja, szép asszonya, ki mindig hazavárta... sokszor csak várta, mert e sötét erők ura emberünk lelkét rabláncra fogta. Tiszta, józan tudatát eltompította. Homályosság szált a tiszta látásra. Elméjébe kételyt ültetett, szívébe tüskét növesztett.

Emberünk szárnyalni vágyott érzéketlenül más karjaiba. Asszonyát magára hagyta, de persze elvárta, hogy az otthonát melegen tartsa. Mit tőle megkövetelt, magától soha nem várta.. Hűséget várt, de ő hűtlen volt. Bár adni neki nem adott, elvenni annál többet tudott. Az évek pedig teltek. S, az ifjúság is oda lett. Szépségét, boldog életét keserű bánat tépte szét. Emberünk pedig az évek alatt csak egyre zsarnokibb lett. A gőg, és kevélység szelte át életét.  

Asszonyát ember számba sem vette, mit sütött, főzött meg nem ette. Pedig az asszony jól főzött és finomakat sütött. Beszélgetés helyett menekült. Sokszor várta őt a kocsma kéjelgő forgataga. Más nőnek tetszelgett, míg párjára rá sem nézett. Másoknak drága ruhákat vett, de az asszonytól a levegőt is sajnálta. Egyik könnyelmű nőcske a másikat követte. Ördög adta pénzét rájuk két kézzel szórta. 

Egy könnyelmű nőcskével a Mátrába mentek. Luxus szálloda szobát fizetett két főre, hogy ott töltsenek pár kéjelgő estét. édes kettesben. Emberünk gavallér volt e könnyelmű nőcskével. Nem úgy, mint feleségével. Megadta a módját minden luxusnak. Asszonyát el nem vitte volna. De emberünk lebukott. S, az asszony ki harmincöt évig volt hitvese kérdőre is vonta. S, ő nagyképű gőgösséggel megalázva asszonyát, gúnyosan ezt mondta: - Egy luxus kurvának fizetettem, hogy kényeztessen! Megengedhetem magának, hisz jól keresek! – vágta oda.

Az asszony egy pillanatra összetört, hisz tudta, hogy tőle még a levegőt is sajnálja.. Felnevelt három gyermeket, kik sokszor nélkülözték apjukat. Vezette a háztartást. Intézte az ügyeket. Főzött mosott takarított, és várta volna, hogy a férfi szeresse. Emberünk jól keres, de spórolni rest volt. Kell az élvezetre, no, meg a luxus nőre.

Hát az ördög jól végezte dolgát, hisz eszét elvette. Elment az esze, mert lett ő az ördög követője. A harmincöt év alatt a családját nem vitte sehova. Azt mondta, hogy nincs rá pénze sem ideje. S, ha néhanap a gyermekei kérni mertek tőle, annyira fájt neki, mintha a fogát húzták volna. 

Hát ilyen lett az ember, ki nem ismerte a hűséget, sem a tiszteletet. Ki nem tudta tiszta szívvel azokat szeretni, kiket kellett volna. S, a mai napig az ördögöt meg nem tagadta.

 

(CzK)